Ultra HD


Prihaja kakovost TV slike brez primere.

city3

Na trgu so vedno večji in popolnejši TV zasloni, zaradi česar je vedno večja tudi zahteva po boljši kakovosti TV slike. Le to pa izpolnjuje nova generacija.
Že od prvih dni TV oddajanja in proizvodnje televizijskih sprejemnikov, so inženirji zavzeto delali na večji ločljivosti slike. Vendar je šele v 90. letih preteklega stoletja format HD postal standard. Njegov razmah je bil tesno povezan z digitalizacijo TV prenosa in satelitske storitve Astra so eden tistih, ki so bili prisotni še od samega začetka. Satelit Astra je leta 2004 v evropska gospodinjstva prinesel stalno HDTV. Dandanes HD predstavlja standard za kakovosten sprejem TV signala, s tem da je na razpolago televizijskim gledalcem po vsem svetu. Samo naši sateliti oddajajo več kot 1400 HD TV kanalov v HD kakovosti!

Quad HD

Format Ultra HD, ki se imenuje tudi Quad Full HD (QFHD) ali 4K v kinematografih, je še ena generacija HDTV. Za razliko od „navadnega HD“ poskrbi za štirikratno ločljivost slike (4096 x 2160 or 3840 x 2160), ki jo v kinematografih uporabljajo za projekcijo zelo visoke digitalne ločljivosti. Ne skrbite glede vsebine: približno šestdeset filmov je že posnetih v formatu 4K in še več jih prihaja, saj postaja filmska produkcija vedno bolj poceni zahvaljujoč trenutnemu tehnološkemu razvoju kamer. Novi format so sprejeli tudi proizvajalci TV sprejemnikov, kot so Sony, Panasonic, Samsung, LG in ostali, ki že zdaj ponujajo obširno paleto naprav s certifikatom Ultra HD. Uporabniki lahko tudi kupijo certificirane ojačevalnike za domači kino, predvajalnike Blue-Ray in projektorje.

Primerjava tipov ločljivosti slike

Na voljo v treh letih

Astra je vodilni inovator med satelitskimi operaterji in si prizadeva za uporabo in širitev tehnologije Ultra HD. Flota satelitov Astra je že pripravljena za prenos novega formata, kar je že večkrat dokazala s prenosi v živo, na primer med lanskoletno konferenco IBC-ja v Amsterdamu.
Astra je trenutno v pogovorih s kar nekaj TV postajami glede njihovega začetka oddajanja v Ultra HD. Za pričakovati je, da se bo prvo komercialno oddajanje novega standarda zgodilo v prihodnjih treh letih.